de Visuele Kant ‣ Grafische Vormgeving ‣ Praatplaat AvdS + gemeente Almere ‣ 11 praatplaat avds 000

Praatplaat AvdS + gemeente Almere

Sinds 2010 heeft elk stadsdeel in de gemeente Almere een contactwethouder. Contactwethouders worden actief betrokken bij het wel en wee van ‘hun’ stadsdeel en kunnen zaken die daar spelen bespreekbaar maken binnen het gemeentebestuur. In opdracht van de gemeente evalueerden studenten van Academie van de Stad dit concept. De resultaten van deze evaluatie presenteerde zij op een zogenaamde ‘praatplaat’, ontworpen door de Visuele Kant.

Een andere vorm van presenteren

De praatplaat was bedoeld om het eindverslag inzichtelijk en ook bruikbaar te maken tijdens een rond-de-tafel-gesprek met nieuwe wethouders. Het moest nadrukkelijk geen eenrichtingsverkeer worden, maar een interactief presentatiemiddel dat handvatten biedt voor een gesprek.

de Visuele Kant ‣ Grafische Vormgeving ‣ Praatplaat AvdS + gemeente Almere ‣ 11 praatplaat avds 007

Input van de studenten, tevens opdrachtgevers.

Om dit te bereiken ontstond het idee van een langgerekt ontwerp, bedoeld voor op tafel, waarbij vanuit verschillende zitplaatsen delen van de inhoud leesbaar zouden zijn. Om het geheel visueel aantrekkelijk te maken en tot de verbeelding te laten spreken, is gekozen voor een DNA-streng die als het ware het DNA van de contactwethouder weergeeft.

Het resultaat

In het ontwerp is een gekozen voor een visuele stijl die nog het meest doet denken aan een scheikundeboek of populair-wetenschappelijk tijdschrift. Dit komt voort uit het doel om serieuze materie aantrekkelijk en toegankelijk te presenteren.

De Visuele Kant was aanwezig bij de presentatie va de praatplaat om het ontwerp in de uiteindelijke vorm te vangen in enkele foto’s. Voor de gelegenheid was het ontwerp ook omgevormd tot een digitale Prezi-presentatie.